جاوا یک زبان برنامه نویسی شی گرا است که توسط جیمز گاسلینگ در اوایل دهه 1990 ساخته شده است. در بسیاری اپلیکیشن ها که احتمالا از آن ها به طور روزانه استفاده می کنید، از اپلیکیشن های موبایل گرفته تا بازی های ویدیویی و اپلیکیشن های دسکتاپ استفاده شده است.

 
همه چیز از سال 1990 آغاز شد، وقتی مهندس Sun Microsystems ، پاتریک ناوتون بیشتر و بیشتر از وضعیت API های C و ++C شرکت آزرده می شد، فرصتی برای ایجاد یک زبان چایگزین به عنوان بخشی از پروژه Stealth فراهم شد. این پروژه به زودی به پروژه سبز (Green) تغییر کرد، با پیوستن مایک شریدان و جیمز گاسلینگ، گروه شروع به توسعه تکنولوژی جدیدی برای برنامه نویسی هوشمند نسل بعد کرد. آن ها تصمیم گرفتند ++C را از دور خارج کنند زیرا به حافظه بسیار نیاز داشت و به دلیل پیچیدگی به خطای توسعه دهنده منجر می شد: عدم جمع آوری زباله باعث می شد برنامه نویسان به طور دستی حافظه سیستم را مدیریت کنند که اغلب باعث اشتباه می شد. آن ها همچنین چهارچوبی می خواستند که با همه انواع دستگاه ها به راحتی جفت شود. این زبان توسط گاسلینگ OAK نامیده می شد، به یاد درخت بلوطی که خارج از دفترش باقی مانده بود. همچنین بلوط نشان همبستگی بود و به عنوان نماد درخت ملی در امریکا بود. 18 ماه طول کشید تا پروژه این زبان به پایان برسد. تا پاییز 1992، تیم اولین دموی خود را ارائه داد که یک دستیار دیجیتال شخصی به نام Star7 ساخته بودند که یک مامور شخصی هوشمند به نام Duke که وظایفی را برای کاربر انجام می داد ارائه می کرد.
در سال 1994، شرکت نام  Oak را پس از بروز یک اختلاف مارک تجاری به Java تغییر داد. گاسلینگ و تیمش یک جلسه بارش فکری تشکیل دادند و پس ازجلسه چند نام مانند JAVA, DNA, SILK, RUBY و غیره پیشنهاد شد. نام جاوا از آن جایی که خیلی منحصر به فرد بود پس از بحث های بسیار برگزیده شد. نام جاوا از نوعی دانه اسپرسو منشا می گیرد. گاسلینگ وقتی داشت نزدیک دفترش قهوه می نوشید این نام به ذهنش خطور کرد. جاوا بر اساس اصولی چون قدرتمند بودن، قابلیت انتقال، غیر وابسته به چهارچوب، کارایی بالا، چند رشته ای بودن و غیره ایجاد شد. و به عنوان یکی 10 برترین تولیدات سال 1995 در مجله Time نامیده شد.